ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Експерти: Няколко грешки на МВР дадоха предимство на убиеца от Костенец

България
17.05.2019  |  10:57
682
В осмия ден от издирването на Стоян Зайков полицията нарече операцията безпрецедентна

Двама експерти днес независимо един от друг изразиха мнение пред БНТ и Нова телевизия, че от МВР са допуснали пропуски в издирването на 43-годишния Стоян Зайков и ако не са били тези грешки, той досега щеше да е заловен. Същевременно в осмия ден от издирването, полицията нарече операцията безпрецедентна.

 

Както вече е известно, Зайков се издирва за убийството в Костенец на 38-годишната му бивша приятелка, от която има син. На 15-и пък в Костенец беше открит застрелян съсед на Зайков, който е негов братовчед. От МВР не могат да потвърдят кой е извършил второто убийство. Попитан за връзка между двете убийства, главният секретар на МВР Ивайло Иванов каза, че издирването не е приключило и не изключват нито една версия - не отхвърлят възможността извършителят на двете убийства да е един и същ.

 

"Пропуски при организацията и оценката на ситуацията от страна на полицията са причина досега да не бъде заловен издирваният за убийствата в Костенец Стоян Зайков", каза днес пред БНТ криминалистът Ботьо Ботев. Според него ако полицията не допуснала тези грешки, то досега Зайков щял да бъде заловен. Според Ботев, органите не е трябвало да допускат съседът на Зайков - Валентин Петров, който след това беше открит убит в дома си, сам да претърсва къщата си. Петров получил разрешение сам да претърси къщата си дали Зайков не се крие там. След това полицаите разпитали Петров и той е изразил готовност да съдейства на разследването.

 

"Оперативно не е оценено това, което е подавал като информация човекът. Недопустимо е сам да е проверявал къщата си", посочи Ботев. Той заяви още, че в досегашната си работа полицията залага повече на явните дейности за проверка на обекти, докато в оперативната оценка се правят сериозни пропуски.

 

„Заподозреният за убийствата в Костенец има няколко предимства. Първо, той познава района много добре. И второ, това е много голяма територия. Местността е гориста и е пълна с вили”. Това заяви пък по Нова телевизия бившият директор на Национална служба "Полиция" Васил Василев. Според него Стоян Зайков се укрива някъде, където има храна и подслон. „За него се казва, че е бил човек, който не използва комуникации. Може обаче негов близък да му предава информация”, смята Васил Василев.

 

По думите му убийството, за които е заподозрян, може да е планирано. „Може да се смята, че го е планирал. Той излиза от вкъщи афектиран. Намира жената и я застрелва. След това се връща и убива и съседа. Той е разполагал с 2 оръжия. Това говори, че е бил подготвен”, заяви  Василев. Според него заподозреният едва ли има намерения да бяга през граница. „Той е изпаднал в състояние, в което си задава въпроса какво да направи, за да се измъкне”, каза още Василев. Според него още в началото е трябвало да бъдат ангажирани горски служители и ловци от района, които познават добре местността. Територията е огромна и има много възможности за укриване, включително землянки и заслони за животни.

 

Службите трябвало да се съсредоточат най-вече върху претърсване на вили и заслони, каквито има много в региона, включително и такива, които са изоставени от години. Василев заяви, че трябва и може да се търси друга връзка на издирвания Зайков с хора от населеното място, които е възможно да са му помагачи. Включително и възможност за жена, която да му помага, или приятели, които да следят и да му предават информацията от медиите за хода на издирването и разследването. Според Василев, Зайков е селски човек и няма мотивацията да премине границата и да избяга в чужбина. Той обаче е опасен, защото може да вземе заложник, смята бившият директор на Национална служба "Полиция". 

 

"Полицейските действия по издирването продължават и към момента. Тече безпрецедентна по размер операция, полицейското присъствие е много мащабно. Предприемаме всичко необходимо, за да установим извършителя". Това коментира междувременно главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Той каза, че са локализирали няколко периметъра, там се извършват щателни проверки на всяка една къщурка и постройка. На този етап няма нови сигнали. Той уточни, че още не са готови експертизите, които категорично да потвърдят, че извършителят на двете престъпления е един и същ. 

 

По думите му, винаги съществува вариант издирваният да е напуснал периметъра.  Главният секретар отново призова да не се подават фалшиви сигнали, защото това разпилява ресурса, съсредоточен в операцията. Даде пример със сигнал, подаден снощи, че издирваният е забелязан в Сандански. Изчистен е сигналът, отхвърлен е, въпреки, че подателят се и кълнял, че е разговарял с издирвания мъж, каза Иванов. Той подчерта, че са взети всички предпазни мерки, за да бъдат гарантирани животът и здравето на хората, затова е осигурена охрана на тези, за които  се смята, че са застрашени. Иванов опроверга слуховете за наличие на списък със застрашени от издирвания жители.
Главният комисар на МВР призова с оглед на сигурността всички да се съобразяват с разпорежданията на полицейските служители.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design