ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Единадесетокласник от Плевен е новото явление в света на математиката

Общество
04.10.2017  |  10:05
377

На Европейския конкурс за млади учени в Талин плевенският единайсетокласник Чавдар Лалов спечели трета награда с проект по математика. Чавдар се е състезавал с проекти на 83 свои връстници от 33 страни. Престижната европейска награда е за проект, свързан с теория, от която малко неща са доказани до момента, съобщи БНР. Плевенчанинът е представил реферат - комбинаторна задача с решен частен случай на нерешен проблем от 75 години, което в бъдеще се очаква да доведе до приложение и в химията.

Ето какво споделя за успеха си самият Чавдар:

„Проектът ми беше свързан с така наречените “несамопресичащи се маршрути“, които са на практика вид математически структури, които аз преброявам, и това е една теория, в която малко неща са доказани математически. На пръв поглед успях до някаква степен да разширя част от резултатите. Не правя финалната стъпка, но можем да кажем, че е някаква стъпка напред, въпреки че още сме далеч от финалния отговор. По принцип това е един проблем, който не е решен от 75 години. Това, което правим, е разглеждане на частни случаи на един нерешен проблем. Идеята е в бъдеще тези частни случаи да успеем да ги разширим до оригиналния проблем. Това е само началото на откритието. Още не сме сигурни как да продължим.“

Учителка на Чавдар от Математическа гимназия “Гео Милев“ - Плевен е Диана Данова. „Работата с Чавдар е и натоварване, защото да излезеш от рамката на учебната година, да намериш онова, което ще провокира него..., но в същото време е и огромно удоволствие. Това е изключителна привилегия за всеки учител - да има такъв ученик, Въпросът не е да го моделираш, но да му посочиш пътя, който да следва в науки, които имат приложен характер“, казва Диана Данова за своя талантлив ученик.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design