ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Двама млади музиканти осъществиха своя дебют на плевенска сцена

Култура
07.11.2017  |  14:52
1 594
Пианистът Иван Дончев и Инна Диловска

Интригуващ концерт поднесе Плевенската филхармония на своята публика. На 2 ноември двама млади музиканти осъществиха своя дебют на сцената в зала „Катя Попова”: под палката на Инна Диловска пианистът Иван Дончев се представи блестящо в Първия клавирен концерт от Менделсон. В програмата бяха включени още Увертюра „Дон Жуан” от Моцарт и Симфония № 5 от Бетовен.

Забележителната кариера на пианиста Иван Дончев започва в родния му град Бургас, преминава през Консерваторията „Санта Чечилия” в Рим и специализация при световноизвестния пианист Алдо Чиколини и продължава с концерти – рецитали и като солист на реномирани оркестри, в цяла Европа, САЩ, Япония, Южна Корея и Русия. На плевенска сцена той спечели сърцата на професионалисти и публика с брилянтно изпълнение на Първия концерт от Менделсон и възнагради възторжените аплаузи с бис – Парафразата „Мизерере” от операта „Трубадур” на Верди от Ференц Лист.

Инна Диловска завършва НУИ „Панайот Пипков” в родния си Плевен в класа по пиано на именития педагог Елеонора Карамишева. Усъвършенства се в майсторски класове на проф. Ростислав Йовчев, проф. Атанас Куртев и Мария Принц. Носител е на Трета награда и на Специалната награда на фондация „Проф. Люба Енчева” от Националния конкурс „Светослав Обретенов” (2008), Специалната награда за композиция на проф. Марияна Булева от Общоучилищен конкурс, посветен на 50-годишнината на НУИ „Панайот Пипков” (2010). Завършва магистърска степен по дирижиране в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София с отличие през 2016 в класа на проф. Пламен Джуров и доц. Георги Патриков. Дебютира като диригент през 2013 с Академичния симфоничен оркестър към НМА. Две години по-късно е гост-диригент в концерт на Дамски салонен оркестър в град Катовице (Полша). Понастоящем Инна Диловска е редовен докторант по дирижиране в НМА.

- Г-це Диловска, кое ви насочи към музиката? На кого бихте благодарили за вашето изграждане като музикант?

- Към музиката проявих интерес от много ранна детска възраст. За щастие родителите ми навреме забелязаха това и ме записаха на уроци по пиано и солфеж – така започна всичко. Бих искала да благодаря на всички учители от НУИ „Панайот Пипков”, които са ми дали частица от знанията си, за да се развия като музикант. Основна роля в моето професионално израстване имат учителите ми по пиано г-жа Елеонора Карамишева и проф. Ростислав Йовчев, както и учителите ми по дирижиране проф. Пламен Джуров, доц. Георги Патриков и доц. Деян Павлов.

- Кое ви води във вашата професионална реализация?

- Водят ме най-вече стремежът и желанието ми към учене и самоусъвършенстване. Не се състезавам с никого в професионално отношение, но искам да напредвам и да натрупвам практически опит, за да мога да се справям все по-добре.

- За първи път дирижирате Плевенската филхармония, която често сте слушали като ученичка в НУИ „Панайот Пипков”. Какво е усещането и какви са впечатления ви?

- Първо искам да благодаря на Плевенската филхармония и на нейния директор Любомир Дяковски за предоставената възможност да работя с този изключителен оркестър! Репетициите минаха леко и ефективно заради добрата организация, високия професионализъм, отзивчивостта и добронамереността на музикантите. Усещането е повече от прекрасно, но и много отговорно.

- Вие ли поканихте солиста Иван Дончев? Какви са впечатленията от съвместната ви работа?

- Преди този концерт не бях работила с Иван Дончев. Той е в Плевен по покана на директора на филхармонията. Искам да изкажа своите най-положителни впечатления от работата си с него. Само за една репетиция без особени трудности успяхме да се сработим и да осъществим творчески тандем в изпълнението на концерта за пиано от Менделсон. Иван Дончев е прекрасен пианист с много естествено и фино усещане за музиката, което многократно улесни моята задача зад диригентския пулт.

- Имате ли предпочитания към композитор или музикален стил?

- Много е трудно да се говори за предпочитан стил или композитор при наличието на толкова огромно музикално богатство, завещано ни в последните няколко века... Всяка музикална епоха има своите достойнства, заслужаващи вниманието на музиканта. От гледна точка на дирижирането предпочитам немския класицизъм, романтизма, а също и някои течения от музиката на 20-и век. Сред композиторите, които най-много харесвам, са Бетовен, Брамс и Чайковски.

  • - Помня, че като ученичка проявявахте склонност към композиране. Дори бяхте отличена със специална награда по композиция в конкурса, посветен на 50-годишния юбилей на училището, и първа награда за стихотворението ви „Пиеса”... Имате ли желание да пишете музика или стихове днес?
  • -Разбира се, че имам желание. Засега обаче съм решила на този етап от развитието си да се съсредоточа върху диригентската професия, а към композирането да се върна след време, когато ще съм по-зряла като творец и музикант и когато ще имам много повече какво да изразя чрез музиката. Към поезията се обръщам периодично, като хоби, носещо ми естетическа наслада от друг вид изкуство.

- Какво ви предстои в краткосрочен план?

- Предстои ми концерт в началото на следващата година, който е част от докторантската ми програма в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, който ще бъде с Академичния симфоничен оркестър.

- Какво ще пожелаете на младите хора, тръгнали по този път?

- Желая им много шансове за изява, упоритост и стремеж към нови върхове, защото само така човек върви напред!

- Какво е за вас музиката? За какво мечтаете днес?

- Музиката е свят на звуци и тишина, изграден с таланта на много човешки умове, който е толкова завладяващ, че опознае ли го човек, няма как да не го обикне. Мечтая много повече хора да се докоснат до истински ценната музика, и ще работя в тази насока.

 

Августина СЕРАФИМОВА

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design