ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Диана Тончева – за буквите и хората, и нейните закачливи пластики

Култура
16.07.2019  |  19:06
408

Диана Тончева откри третата си самостоятелна изложба. Този път в „Арт център – 3. Творителница О’писменехъ“. Така наричат сега базата на Деян Павлов - Джими, в която намират място за изява плевенски творци. С подчертан личен почерк и амбиция за своя дума на територията на малката пластика Тончева в продължение на няколко месеца се подготвяше, за да ни представи трийсетина пластики – толкова, колкото са буквите от азбуката ни. С всяка буква започва някаква дума и това вече е предизвикателство скулпторката да намери основание да създаде образ или да развие сюжет. В работите на дамата има виц, има характери и много умело борави с материята, казва за нея големият наш художник Юри Буков, който бе впечатлен и от предната й изява.

Самата Диана ни посрещна на изложбата си в народна носия и накипрена като за сватба.

- Така исках да представя изложбата си „Малка пластика“ „За буквите и хората“, точно по този начин – като млада невеста. И това тук са моите букви, а Джими ме подстори така да я направя. Започваме с буквата А – А като алкохол, след нея е Б като бутилка и т. н. В основата са буквите като предизвикателство. Затова съм търсила и в думата да намеря провокация.

И така, ако дешифрираме още по-подробно смисъла на пластиките, откриваме го в особеното, което може да даде една дума със съответната начална буква. Можете ли да си представите например на буквата Т какъв сюжет е предизвикал за поредната работа – нищо друго освен Ту 154, или пък любов – Мъж под дамски чехъл...

Идеята на Джими е всяка изложба тук да бъде под знакова буква. За Диана буквата е Д и тя е сътворила „Доверие“, което може да бъде и дамаджана. Експозицията завършва с Ю – като юли. Благодарна съм на моя съпруг Ники, казва авторката, който ми помага замислите ми да видят бял свят и този свят ще остане за публиката до края на месеца.

Димитър СТОЙКОВ

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design