ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Детелин Василев, кмет на община Пордим: Пордимчани имат самочувствие и поводи да се гордеят със своя град

Интервю
24.10.2017  |  18:13
1 709

40 години от обявяването си за град празнува Пордим тази седмица. Тържествата започнаха в читалище „Иван Радоев 1907“, което навършва 110 години от създаването си. В програмата на празничните концерти са включени изпълнения на местни вокални групи и танцови състави, на Северняшкия ансамбъл, на попфолк певицата Райна и младежка дискофиеста. Част от честването ще бъдат и постановката на плевенския театър – „Женитба“, с участието на Николай Урумов, и юбилейна изложба на художника Никола Николов.

Кулминацията на тържествата ще бъде на 26 октомври. От 16,30 ч. в църквата „Св. Димитър“ ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие на жителите и гостите на Пордим. След това ще бъде открит паметник на един от най-известните пордимчани – драматурга Иван Радоев. Вечерта празникът ще завърши с концерт на Николина Чакърдъкова.

 

- Господин Василев, на 26 октомври Пордим ще празнува 40 г. от обявяването му за град. Освен този юбилей какви други поводи за самочувствие имат неговите жители?

- В далечната 1977 г. – в навечерието на 100-годишнината от Плевенската епопея, с решение на тогавашния Държавен съвет на България Пордим е обявен за град. Това не е случайно, защото Пордим е важна част от боевете за освобождението на Плевен през 1877 г.

На предстоящия празник на града ще честваме и 110 г. от създаването на читалището в Пордим. При основаването си то е носило името „Цар Освободител“, а по-късно е преименувано на нашия бележит драматург, писател и поет Иван Радоев. В дните на празника честваме и 90 г. от рождението на Иван Радоев.

Пордимчани имат самочувствие и поводи да се гордеят със своя град. Стоян Заимов нарича Пордим „царското село“, защото при обсадата на Плевен през 1877 г. руският цар е живял три месеца тук.

Михалаки Георгиев пък го нарича „най-скромния ъгъл, в който се е родила свободата на България“. И това е факт, защото ако не беше Пордим, нямаше да има Плевенската епопея. Тук – в главната квартира на руската армия, са взети едни от най-важните решения за хода на Руско-турската освободителна война.

- А в съвремието ни?

- И сега пордимчани имаме самочувствие. Въпреки че сме толкова близо до Плевен, ние успяваме да запазим своята идентичност с всичко, което правим в Пордим - това се забелязва и е видимо. Ние сме най-малката община в Плевенска област, но имаме най-богатия набор от социални дейности и услуги след областния център. В нашия град е специалното Училище по хореография и народна музика, което ни прослави в цяла България. Ние наистина се чувстваме по-специални.

- Колко са жителите на общината сега?

- В осемте населени места на общината живеят 6 500 души. Селата ни са много красиви. Стараем се и най-малкото селище в общината да е привлекателно за живеене и мисля, че се справяме.

- Колко от тях са младите хора?

- В годините, в които в страната се закриваха училища, пордимското Училище по хореография и народна музика продължава да увеличава приема на деца и сега те са 400. В него направихме и паралелка със специалностите „аграрна икономика“ и „техник в селското стопанство“, която де факто е продължител на закритата преди две години гимназия по селско стопанство. Основното училище във Вълчитрън също се запази – от тази година с решение на Общинския съвет и със заповед на министъра на образованието то е обявено за обединено училище. Въпреки миграционните процеси двете училища засега стоят много добре. Това води до голям процент на младите хора, които живеят в общината. Наистина, има какво още да се желае. На нас, като ръководство на общината, ни се иска тук да има повече бизнес.

- С какво общинското ръководство се опитва да привлече външни инвестиции?

- В Пордим по-лесно се прави бизнес, отколкото в Плевен например. Ние поддържаме най-ниското ниво на данъци и на наеми на общински терени и помещения в Плевенска област. Имаме готовност при проявен интерес от сериозни инвеститори да приложим всички данъчни облекчения, които законодателят е предвидил. В общината ни се прави много сериозно земеделие – нямаме нито един необработен декар земя. Земеделските производители си вършат перфектно работата и създават работни места. Една от големите ни възможности за развитие на мащабен бизнес е бившата авиобаза в Каменец. Тя все още е в разпореждане на Министерството на отбраната. Водим разговори с министъра на отбраната авиобазата да бъде обособена като индустриална зона. По тази тема ни предстоят контакти и с Министерството на икономиката и с Агенцията за чуждестранни инвестиции. Предложението ни е авиобазата да се използва като логистичен център, като карго летище и като място за съхраняване на бизнеспродукти от всякакъв вид.

- Пордим е единственото селище в региона, което има самолет от гражданската авиация, но няма летище. Каква е неговата история?

- С помощта на един наш съгражданин – о.з. полк. Велчо Велчев, самолетът е дислоциран в центъра на Пордим през 1989 г. и е една атракция и за местните хора, и за гостите на града. Преди години изпълнихме един проект по „Красива България“, с който районът около самолета беше превърнат в парк, там направихме и тенискорт и туристически информационен център.

- Какви други проекти е спечелила общината?

- В годините сме изпълнявали доста проекти по Програмата за развитие на селските райони – като се започне от енергоспестяващо улично осветление в цялата община, през Дома за деца, лишени от родителски грижи, в село Тотлебен, трите центъра от семеен тип за настаняване на деца с увреждания, с европейски средства направихме и околовръстния път на Пордим. Имаме и много проекти по т. нар. „меки мерки“ – по Програмата за развитие на човешките ресурси към Социалното министерство. По „Независим живот“ са назначени 57 лични асистенти, които обгрижват 80 потребители на услугата. По услугата „Топъл обяд“ даваме топла храна на 200 души в общината – имаме идея да я разширим и в другите населени места, които останаха необхванати в първия етап. С голям проект санирахме голямото училище в Пордим и две детски градини.

- Колко са военноисторическите паметници в община Пордим?

- Имаме сериозен проблем с военноисторическите паметници. Във връзка с управлението на двете къщи музеи в Пордим – на Великия княз Николай Николаевич и на румънския крал Карол Първи. Те са създадени през 1907 г. от Комитета „Цар Освободител“ заедно с останалите „Свети места в признателна България“. През последните години за тях се грижи единствено Община Пордим. Те обаче продължават да стоят в структурата на Регионалния военноисторически музей /РВИМ/ в Плевен. Опитахме се чрез областния управител да направим двата музея общинска собственост, за да можем законно да се грижим за тях. Сега нямаме право да го правим, защото те са държавна собственост.

- По този начин няма ли да ви санкционира Сметната палата?

- Може да ни санкционира, затова съвсем внимателно подхождаме към поддръжката на двата музея. За да ни се даде възможност да се грижим за тях, те трябва да станат общинска собственост. Засега срещаме отпор от страна на РВИМ. Нямаме нищо против двете къщи да останат в структурата на РВИМ, но собствеността да е на общината. Дори и да искат, те нямат възможност ежедневно, ежечасно да изпращат хора да се грижат за двете къщи музеи, защото това са едни огромни паркови зони, които искат поддръжка. Сега ние харчим средства за тая дейност, а в същото време не можем насреща да получим нищо – не можем да сложим такса, да продаваме билетчета на посетители и т. н. Миналата година след посещението на румънския президент в Пордим в пъти се увеличиха румънците, които искат да посетят музея „Крал Карол Първи“. И наистина го посещават, а в същото време ние не можем да получим никаква възвръщаемост от усилията, които полагаме – както е в Панорамата и в другите музеи в Плевен.

- Това не е ли един шанс за вас да развивате поклоннически туризъм?

- Така е, наистина е шанс за нас. Лицето на Пордим са тези две къщи музеи, които ние поддържаме в перфектно състояние.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design