ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Денис Азаров – запомнете това име

Култура
13.07.2017  |  19:03
1 425
Руският театрален режисьор гостува на плевенския театър
Денис Азаров

Денис Азаров е театрален режисьор, роден в Москва, завършил е Държавния институт за театрално изкуство в руската столица. В тези дни той гостува на Държавния куклен театър „Иван Радоев“, за да се запознае с нашите театрали. Предстои му да режисира пиесата „Картоиграчи“ на Гогол, която ще има премиера догодина през март. Азаров е реализирал интересни постановки досега, споделя театралната критика, както и негови колеги. Режисирал е и няколко опери. В момента репетира спектакъл в МХАТ. Той е един от най-обсъжданите млади съвременни руски режисьори и затова при гостуването си в Плевен преди дни във връзка с бъдещ проект с нашия театър Олга Никифорова, режисьор и мениджър, сподели емоционално: “Запомнете това име“. Семейството на Азаров е музикантско, баща му е диригент, а майка му – пианистка, съпругата на Азаров е оперна певица. На 31 години, той гастролира със свои постановки в реномирани театри в Русия, а зад граница е режисирал в Германия и във Франция.

- Денис Азаров, с какво ви привлече театралното изкуство?

- Това просто е част от моя живот.

- Не сте имали шанс да изберете нещо друго, нали?

- Напротив. Аз по образование съм юрист, така че имах друг шанс. Реших обаче да не го използвам.

- Отрано сте разбрали къде ви е силата?

- Не зная. Ще трябва цял живот да се доказвам. Освен като режисьор вече и преподавам на още по-млади колеги, които са на 23 години. Така че не се смятам за млад.

- С какво е характерна театралната обстановка днес в Москва?

- Най-важното нещо за нея е голямото разнообразие на спектаклите, които имат невероятен резонанс. Много театрални постановки, интересни решения и силно въздействие върху публиката. Театърът е най-обсъжданото изкуство в Москва, а и в други градове. Дори в малки градове в Русия се представят невероятни постановки. Вижда се, че театърът влияе на обществото. Той е и най-скандалното изкуство - такова е състоянието на театъра у нас сега. Просто ври и кипи. В Москва има над 120 театъра и сигурно ние сме най-театралната столица и град в света. Може би само Берлин се доближава до нас.

- Как и защо избрахте Плевен? Знаехте ли нещо за нашия град преди това?

- Знаех за Плевен, знаех какво се е случило през Руско-турската война. В Плевен не съм идвал, но като дете често, всяко лято, гостувахме с баща ми в Балчик, на морето, където той имаше много добър приятел, при когото ходехме. С нетърпение очаквам да отида там след толкова години.

Но това, че тук, в Плевен, има такъв театър на такова високо професионално ниво, това, естествено, не знаех. Учуди ме и това, че трупата е отворена, театърът е открит и затова съм готов още утре да започна работа. Засега не съм избрал актьорите.

- Какво ще представлява вашият спектакъл?

- Ще правим „Картоиграчи“ на Гогол. Една история, която ще разкаже за днешните хора, за съвременния живот. Животът ще бъде представен с детайлите му. Това ще е спектакъл за днешния ден. Жанрът ще е малко в стил кинематографически, с много детайли, подробности. Ще изглежда като едно добро съвременно кино. Това няма да е епохата на 19 век, а за днешните хора, за днешните проблеми, ще изследваме живота такъв, какъвто е.

- Мечтаете ли за „Оскар“?

- О, не. Аз дори нямам намерение и не мечтая да снимам филми. За мен интересен е театърът, и то сега. Киното е монтаж, а аз обичам живите актьори, ситуацията пред мен.

- Какво ви предстои, какви са плановете ви?

- Имам големи планове. В Болшой театър се каня да поставя опера, съвременна, която се пише в момента. Предстои ми постановка в Новосибирск, продължават преговорите ни с Хърватия. Така че планове имам много – аз вече осемнадесет години работя в тази област и започвам деветнадесетата. Така че театърът е моят начин на съществуване, което правя с голяма любов.

Димитър СТОЙКОВ

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design