ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Център по сърдечна недостатъчност ще бъде създаден в Плевен

Здраве
27.09.2018  |  13:55
582
Проф. Снежана Тишева и нейният екип ще консултират безплатно пациенти за новите възможности в лечението

Безплатни консултации за пациенти със сърдечна недостатъчност ще се проведат в Плевен през октомври. Кампанията стартира в Световния ден на сърцето – 29 септември. Тя се организира от Института за здравно образование, с подкрепата на проф. д-р Снежана Тишева, ръководител на катедра „Кардиология, пулмология и ендокринология“ в Медицинския университет /МУ/ в Плевен.

В Плевен се създава и Център по сърдечна недостатъчност, който се намира в МЦ „Кордис“ и ще работи под ръководството на проф. Тишева. Целта му е да информира пациентите за новите възможности в лечението на това заболяване, да обучава тях и техните близки как да живеят със сърдечната недостатъчност, как да следят състоянието си и на какво да обръщат внимание, за да не се стигне до влошаване и влизане в болница.

„Обучението на пациентите и самонаблюдението е също толкова важно, колкото и лечението. Важно е хората навреме да се обръщат към нас, за да можем да им помогнем“, посочи проф. Снежана Тишева. Тя добави, че съвременната медицина вече предлага нови възможности за лечение, които чувствително подобряват качеството на живот на пациентите. Те са достъпни в България и се покриват от Здравната каса. „Наблюдаваме отлични резултати при тези пациенти, те се чувстват добре и го споделят, което не може да не ни радва“, сподели проф. Тишева.

Безплатните консултации ще се провеждат със задължително предварително записване на единния номер на кампанията – тел. 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 17 ч. Те са предназначени за пациенти с вече поставена диагноза, с влошени оплаквания от задух, умора, сърцебиене, отоци по краката, както и към тези, които често влизат в болница по повод на заболяването.

По данни на НЗОК в Плевенска област живеят 10 683 души с диагноза „сърдечна недостатъчност“. 9497 от тях са над 65-годишна възраст, като жените са повече от мъжете – 5904.

 

***

 

Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, при което сърцето не успява да изпомпва кръвта в тялото така, както трябва. В резултат на това не може да се достави достатъчно кислород и храна на тялото, за да работи то нормално. Това кара пациентите да се чувстват уморени и дори - изтощени. Организмът не може да елиминира добре остатъчни продукти от метаболизма - това води до отлагане на течност в белия дроб, както и в друга част на тялото - краката и коремната област. Възможно е сърдечна недостатъчност да се развие след друго сърдечно заболяване, например инфаркт или високо кръвно налягане.

В България от сърдечна недостатъчност годишно умират около 20 000 души. Смъртността от сърдечна недостатъчност се е увеличила два пъти, докато при други сърдечносъдови заболявания, като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда и други, тя намалява.

Сърдечната недостатъчност е най-честата причина българите над 65-годишна възраст да влизат в болница. Статистиката отчита 120 000 хоспитализации годишно само за тази диагноза. Пациентите страдат от задух, умора, кашлица, отоци. Болестта е бреме и за близките им, защото налага много грижи и чести придружавания в болница заради хоспитализациите. Пациентите с тази диагноза често страдат от депресии. Причините за това са свързани с тревогите от ежедневния дискомфорт, болничния престой, натоварените близки.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design