ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Атанаска ВАСИЛЕВА - кмет на село Горна Митрополия: Българското село дава усещането за свобода

Интервю
19.12.2017  |  16:47
1 983

Атанаска Василева е кмет на Горна Митрополия. Тя е млад човек и това е нейният първи мандат. Василева е горномитрополчанка, със семейството си живее и работи в родното си село. Завършила е висше образование във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност "Социални дейности". Преди да се кандидатира за кмет, е работила в Долна Митрополия в Дирекция „Социално подпомагане“.

- Работата ми винаги е била свързана с хора - казва тя при срещата ни. - И сега на новото поприще продължавам пак основната си дейност – контакти с хората и откликване на всичките им въпроси и проблеми. Не е лесно да си кмет, но аз като човек, роден тук и запознат с най-малките подробности от живота и проблемите на хората, се старая усилията ми да са насочени за създаване на по-добри условия за живот, за подпомагане на нуждаещите се. Проблемите не могат да се решат като с магическа пръчка, защото преди всичко основното е свързано най-вече с необходимостта от средства. Едно време хората са работели в заводите на територията на града и селищната система, но сега е друго. Има няколко фирми, няколко арендатори и това е май всичко свързано с местната икономика. Ние сме трето по големина село в общината с над 1800 жители.
- По колко души на ден идват при вас с някаква молба, предложение или за съдействие?
- Над двайсет души – това е сигурно, но всеки ден е различен. Приемам по всяко време на деня.
- Кои са най-неотложните неща, за което ви питат и ви сигнализират?
-  Най-често въпросите са за дупките по пътищата. Сега при нас е много натоварено и във връзка с изпълнението по проекта „Воден цикъл“ в Долна Митрополия, минават много тежкотоварни машини, поразява се пътната настилка, къщите на хората се тресат и цепят и това се отразява на цялата инфраструктура. Но хората най-вече реагират и за чистотата в селото, питат и за гробищния парк. Има много безстопанствени кучета в селото ни и този проблем също предстои да решаваме. Но пак ще повторя – всичко това не става с магическа пръчка. Нашият бюджет от 68 хиляди лева е за заплати, поддържане на уличното осветление, отопление, консумативи... За мен главното на този етап като отговорност и задача е да се поддържа постигнатото, да не падаме по-надолу...
- Като се сблъсквате сега на практика с толкова проблеми, как ви изглеждат нещата на практика и на теория?
- По принцип никога не е имало съвместимост между теорията и практиката в тия всекидневни неща. На теория е едно, на практика се получава друго. Но ние не се предаваме и продължаваме да се борим. В новия програмен период за развитие на селските райони се надявам да се включим и това да даде тласък на селото и хората тук. Много добре работим с общината и вярвам, че ще имаме добрия шанс да се преборим и да решим основните проблеми. Помагат ни и спомоществователи, но като цяло не можем да разчитаме на всичко за тях.
- Що за хора са вашите съселяни?
- Какви хора!... Добри хора. Натиснаха ни обаче проблемите, както и в други селища на страната, което някак си затвори повечето хора в себе си, съсредоточиха се всички, за да решават постоянно възникващите грижи. Има известно отчуждение между хората според мен. Затова в навечерието на Коледа и Нова година ще се съберем по традиция в центъра на селото, ще е готова и коледната елха. Ще се изявят наши състави, читалище „Искра“ ще подготви програма, ще ни веселят и съставът „Тони бенд“. На празниците хората се събират и това смятам, че е добре за всички ни.
- Какво си пожелавате за 2018 година?
- Основно пожелавам всички да сме здрави. Да сме благословени, да бъдем по-добри и да живеем в разбирателство. Това пожелавам на всички мои съселяни. Пожелавам на себе си и на нас, хората от Горна Митрополия, да го има българското село. Нашето село е много китно, много хубаво и въпреки че много от горномитрополчани заминаха по чужбина, аз мисля, че българското село има бъдеще, но ние трябва да направим всичко, за да го съхраним. И аз имам надеждата и вярата, че българското село ще пребъде. Ще го има и нашето, защото българското село ти дава чувството, че си свободен, че имаш свободен дух. Това са неща, които трябва да ни радват, да ни дават самочувствие и надежда.

Димитър СТОЙКОВ
 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design