ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Ако домашната ви мишка страда от безсъние, сложете й хамак

Свят
27.01.2019  |  15:25
1 053
Подобно на човека, тези животинки обичат люлеенето за заспиване, но 4 пъти по-бързо, показва изследване
ThinkStock/Getty Images

 

Забравете бягащото колело за мишки. Ако домашният ви гризач страда от безсъние, това, от което наистина се нуждае, е хамак. Ново изследване показва, че мишките, подобно на човека, заспиват по-бързо, ако ги полюлеят леко, съобщава "Сайънс дейли". След като учени от университета на Женева, Швейцария, установиха, че люлеенето подобрява съня и паметта на хората, техни колеги от университета на Лозана са проучили как стои въпросът с приспивното люшкане при мишки.

 

Лекото люлеене помага не само на малките деца, но и на възрастните хора да заспиват по-бързо и да спят по-дълбоко. Учените отдавна допускат, че човешката вестибуларна система играе роля, но не разполагат с убедителни доказателства за това, предаде БТА. За целите на новото изследване учените са поставили клетки с мишки върху люлеещи се платформи, наблюдавали са мозъчната активност на гризачите и са отчели качеството на съня им. Специалистите са установили, че както при хората, така и при мишките, люлеенето ускорява заспиването и увеличава времетраенето на съня. При животните обаче приспивното люшкане не оказва влияние върху дълбочината на съня, коментира "Дарик".

 

Учените не са изследвали как люлеенето влияе върху паметта на мишките, докато благоприятният му ефект върху човешката е установен в предишното проучване. За сметка на това специалистите са открили, че мишките харесват да бъдат люшкани четири пъти по-бързо от човека. Тази разлика вероятно се дължи на факта, че женските гризачи разнасят бебета си наоколо в уста, което оказва приспиващ ефект.

 

Учените отбелязват, че е прекалено рано на базата на тези изследвания да се говори за споделени еволюционни механизми. Специалистите са установили също, че мишки с липсващ ключов елемент от вестибуларната система изобщо не се влияят от приспивното люлеене - потвърждение за централната й роля в този ефект.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design