ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

6 исторически факта, които се оказаха лъжи

Свят
17.03.2019  |  17:42
1 081
Наистина ли Христофор Колумб е открил Америка?
Снимки: iStock/Getty Images

Има някои исторически факти, в които сме вярвали още от училище и които всъщност се оказаха напълно грешни. Ето 6 от тях:

1. Наполеон и носът на Сфинкса в Гиза

Сфинксът в Гиза е известен с  липсващия си нос. Легендата разказва, че армията на Наполеон е разрушила тази част по време на битката през 1798 г. Това твърдение обаче се оказва лъжа, защото датският пътешественик Фредерик Норден пише в бележките си, че Сфинксът няма нос и през 1737 г., което опровергава историята за Наполеон.

2. Ухото на Ван Гог

Историята за прочутия художник, който от отчаяние отразял ухото си и го изпратил на своята любима, е твърде украсена. Всъщност всичко се е случило след конфликт с Пол Гоген, Ван Гог го нападнал с бръснач. В пристъп на разкаяние или умопомрачение, той отрязал къс от ухото си със същия бръснач.

3. Рогатите шлемове на викингите

Викингите са изобразявани с рогови шлемове, но археолозите не са открили свидетелства за нещо подобно. Подобни бойни украшения са използвани още от бронзовата епоха, дълго преди тях.

4. Стоунхендж

Стоунхендж е една от най-големите мистерии в света и непрекъснато изникват нови и нови хипотези за него. Първоначално той е нямал нищо общо с днешния си вид. През 1901 г. Уилям Гауланд инициира възстановяването на паметника. Последните снимки доказват, че той изглежда доста по-различно, отколкото в древни времена.

5. Откриването на Америка

В учебниците ни по история пише, че Христофор Колумб е открил Америка през 1492 г. Въпреки това първите европейци, стигнали до Новия свят, били викингите в края на 10 век. Тогава се проследява и първият генетичен контакт.

6. Поемите на Осиан

Шотландският поет Джеймс Макферсън бил прочут с това, че е превел поемите на Осиан, келтски бард от 3. век. Но когато бил изправен пред искането да представи ръкописите, той отговарял уклончиво. Те все още не са открити и официално се смятат за мистификация.

Източник: "Дарик"

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design