ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

25 години от създаването на Перкусионен ансамбъл „Акцент” - Плевен: До върха е лесно, на върха е трудно

Култура
19.03.2019  |  17:35
640
Интервю със създателите на ансамбъла Августина и Симеон Серафимови
Августина и Симеон Серафимови

„Акцент“ e създаден през 1994 година от Симеон Серафимов и бързо се превръща в една от емблемите на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен. През своята 25-годишна история съставът има впечатляващи участия и концерти, организирани от Народното събрание на Република България, министерствата на културата, на образованието и науката, постоянното представителство на ООН и др. Носител е на десетки призови награди от редица национални и международни конкурси: „Млади музикални дарования” и „Музиката и земята” – София, „Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена, „Пендим” – Пловдив, „MAGIC”, „Върбан Върбанов”– Бургас, „Франц Шуберт” – Русе. Участва в културни проекти в България и Франция. Под ръководството на Серафимови ансамбълът концертира активно у нас и в чужбина. Съставът е гостувал в Германия, Италия, Австрия, Словакия, Унгария и Франция. През 2011 „Акцент” издава самостоятелен албум.

Перкусионен ансамбъл „Акцент” заедно със своя ръководител се изявява като солист на Плевенската и Шуменската филхармония, на Сливенския симфоничен оркестър. Съставът участва в Международните музикални фестивали „Софийски музикални седмици”, Лауреатски дни „Катя Попова”, „Млади виртуози”, „Мартенски музикални дни”, „Мадарски конник”, първата среща на PAS в София. Свири под палката на Георги Нотев, Йордан Дафов, Григор Паликаров, Славил Димитров. Под диригентската палка на Найден Тодоров гастролира в българската премиера на операта „Нос” от Шостакович в Русе през 2012 год. Осъществява световни премиери на произведенията за ударни инструменти „4/4” от Александра Фол, „Натюрморт с палки” от Румен Бальозов и „Посвещение” от Любомир Денев във Фестивала на американска и българска музика „АмБъл” в БНР – София (2000 и 2010).

Дни преди честването на 22 март с концерт в читалище „Съгласие“ се срещаме с Августина и Симеон Серафимови.

 

- Фамилия Серафимови, как ви хрумна да създадете ансамбъл „Акцент“ в Плевен?

Симеон СЕРАФИМОВ:

- Идеята ни дойде като продължение на ансамбъл „Полиритмия“, който моят професор Добри Палиев от Консерваторията /МА „Панчо Владигеров“/ създаде в София, и аз като негов последовател реших да направим нещо подобно и в Музикалното училище тогава в Плевен. Защото такава формация, на първо място, е много полезна за учениците. Такъв проект е по-труден, отколкото да готвиш солови изпълнители. Естествено и тук има подбор. Самите деца в ансамбъла се чувстват много по-сигурно и дават максимум от себе си. Работим заедно със съпругата ми Августина в синхрон. Допълвахме се много добре.

Августина СЕРАФИМОВА:

- Аз се включих много ентусиазирано в тази идея. Първите концерти, които направихме в зала „Катя Попова“, бяха подчинени и на идеята да съберем пари за ударните инструменти, за да подменим инструментариума в кабинетите по ударни инструменти в училището. Направи ни впечатление на тези концерти, че много ученици се изявяват на соловите изпълнения. Тогава това бе и с акомпанимента на колегата Стефка Крумова, която дълги години е корепетитор на класа по ударни инструменти. Но освен солови пиеси или в акомпанимент на Стефка Крумова, изпълнители се появиха и на няколко ансамблови пиеси. Публиката много по-радушно, по-бурно реагира на ансамбловите пиеси, и то е естествено, защото се включват много музиканти, има повече инструменталисти на ударни инструменти, повече тембри, има голямо разнообразие на багри. И аз реших да се захвана с аранжименти, обработки и т. н.

- Кога добихте увереност, че ансамбълът е това, което трябва да направите?

Симеон СЕРАФИМОВ:

- Още с първите ни изяви нещата тръгнаха. Много знаково беше участието ни във Варна в шоуто на Тодор Колев „Как ще ги стигнем...“, за което той ни покани. Дотогава нямахме още име, но то се роди като „Акцент“ в самото навечерие на изявата. И затова помогна Жоро Обретенов, валдхорнистът на Плевенската филхармония. В този старт в състава бяха Орлин, Невян, Георги Върбанов, Калина... Това бе много хубаво начало, знаково.

Августина СЕРАФИМОВА:

- За това време къде ли не сме свирили – и пред наша, и пред чужда публика. Отличия имаме от фестивали, конкурси и пр. Много знаково е и участието ни сега, в петък, на 22 март, когато ще свирим с Плевенската филхармония. Идеята беше на г-н Любомир Дяковски и мисля, че това ще е наистина музикално събитие за Плевен. За всичките тези години съм събрала пет тетрадки с отзиви за нашите изпълнения от самия старт през 1994 г.

- Какво ви донесе това усилие?

Симеон СЕРАФИМОВ:

- Най-вече удовлетворение от работата. Но то не става с охкане и пъшкане, а работата наистина е много. Трябва сериозна подготовка, за да се постигнат такива резултати. Трябва да обичаш това, което правиш, да обичаш децата и те да те обичат. Това ни е животът.

Августина СЕРАФИМОВА:

- Много изпитания имахме. Вълненията... Да речем, в зала „България“ с диригент Георги Нотев или пък в Париж - концерт час и половина, или пак там на открито. Няколко премиери имахме и в Българското национално радио. Това са отговорни, различни неща, три пъти участваме в Младежкия музикален фестивал в Пасау, Германия. Два пъти сме гостували в "Дом Витгенщайн" във Виена. Например мога да кажа, че най-голямото ми удовлетворение е от ансамбъла през периода 2000 – 2005 година – това бе най-силният период за тогавашния „Акцент“. Свиреха се най-много произведения, най-мащабни. Тогава бяха двамата Владковци, Василена, Йоана, Георги Върбанов, Евелин.

Това удовлетворение идваше и от това, че за нас си е творческа работа. За мен беше и продължение от професионалната работа. Ние сложихме знак в културния живот не само на Плевен, но и на страната.

- Какво ще представлява концертът?

Августина СЕРАФИМОВА:

- Ние през цялата година ще имаме изяви във връзка с годишнината. Но за концерта в петък сме подготвили уникалната творба „Кармен-сюита”, която Шчедрин пише по операта „Кармен“ на Бизе и затова се нарича Бизе-Шчедрин. Тази творба сме я свирили много пъти. Естествено, на тимпаните ще бъде и учителят Симеон Серафимов. И още една емблематична творба. Петко Стайнов – „Ръченица“ из симфонична сюита „Тракийски танци”.

Симеон СЕРАФИМОВ:

- През есента имаме идея да направим едно мащабно честване, един празник с участието на тези ученици, които днес са преподаватели, професори, ръководители навсякъде по света. Това ще бъде една среща на нашите ученици и приятели, които са поели по този труден път в изкуството.

- След 25 години накъде тръгвате?

Симеон СЕРАФИМОВ:

- Притеснява ме това, че не виждам как ще продължи в бъдеще ансамбълът. Може би трябваше по-отрано да подготвя своя приемник, но това си е трудна задача... Дано успея.

Августина СЕРАФИМОВА:

- „До върха е лесно, на върха е трудно. Дерзайте!“ Това ни го е написал диригентът Славил Димитров.

 

Димитър СТОЙКОВ

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design