ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

142 години от освобождението на Никопол отбелязаха в крайдунавския град

Общество
16.07.2019  |  15:03
199

16 юли 1877 година е паметна дата в хилядолетната история на Никопол. Преди 142 години на този ден крайдунавският град е освободен от петвековното турско робство.

Никопол е един от първите освободени градове на България по време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 год. и първата и единствена крепост, която Дунавската руска армия превзема с бой през цялата военна кампания. Здраво укрепената никополска крепост представлявала сериозна опасност в тила на руските войски и нейното превземане и след това незабавното заемане на Плевен се явява най-важната стратегическа задача на руското командване. С тази задача е натоварен Западният отряд, съставен от войските на 9-и армейски корпус, под командването на ген. Николай Криденер. Придвижването на руските войски по суша и обсадата на крепостта продължава от 7 до 16 юли под непрекъснатия артилерийски обстрел на руските и румънски батареи, разположени на левия бряг на Дунав и по височините край града.

В резултат на 16 юли 1877 г. добре укрепената никополска крепост, със значимия си гарнизон от около 10 000 души, пада. Командващият ген. Хасан паша се предава в плен със 7000 души войници, 6 знамена, 113 оръдия, 10 000 пушки, два монитора, заседнали на Дунава при Никопол, голям брой снаряди и други боеприпаси, както и значителни продоволствени запаси.

В битката за освобождението на града са убити и ранени близо 1300 руски войници, а завземането на Никополската крепост се оценява като значителен успех на руската армия.

По традиция в знак на признателност и преклонение пред подвига на руските освободители днес граждани и гости на града поднесоха цветя пред паметника на Победата, а децата от лятната занималня при НЧ "Напредък 1871” изнесоха кратка програма.

Подвигът и безпримерният героизъм на освободителите остават в историята ни със своята значимост. Те са повод за гордост и признателност на поколения никополчани.

 

НЧ "Напредък 1871”, град Никопол

Анелия Димитрова – читалищен настоятел

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design